Isolatieglas is het meestgebruikte glas in commerciële en industriële constructies. Ze hebben goede thermische isolatie- en geluidsisolerende eigenschappen en helpen bij energiebesparing. Er zijn veel voor- en nadelen van isolatieglas die een huiseigenaar moet kennen voordat hij het koopt. Hier geven we enkele voordelen van isolatieglas. Isolatieglas, ook wel isolatieglas eenheid genoemd, bestaat uit twee of meer glasplaten gescheiden door een holte en de randen zijn afgedicht. Een isolatieglas eenheid bestaande uit twee ruiten wordt veel gebruikt glas, daarom wordt het ook wel dubbele beglazing of dubbel glas genoemd.
De voordelen van een isolatieglas eenheid zijn als volgt:
Energiebesparing:Vanwege de thermische isolatie-eigenschappen is de hoeveelheid warmte die in en uit een kamer komt, verminderd in vergelijking met enkel glas. Zo wordt energie bespaard terwijl de temperatuur van het interieur wordt gehandhaafd. ‘Low e coating’ kan op één oppervlak van het glas worden aangebracht voor meer energiebesparing. Het isolatieglas blokkeert de meeste infrarode stralingen, zodat de warmte die in de zomer naar het gebouw komt, enigszins wordt verminderd.
Lagere energiekosten:Doordat de temperatuur op peil blijft, worden de kosten voor airconditioning en verwarming van het interieur verlaagd. Voor commerciële constructies is dubbele beglazing zeer interessant.
Geluidsisolatie:Omdat er twee glasplaten in een isolatieglas eenheid zitten, zorgen ze voor een betere geluidsisolatie. Dit kan zeer gunstig zijn in woonwijken die zich in de buurt van drukke plaatsen bevinden, zoals markten, gebieden met veel verkeer, enz. Voor volledige geluidsisolatie moet u echter een dubbele beglazing ontwerpen op basis van hoogfrequent of laagfrequent geluid of voor beide.
Voor een perfecte geluidsisolatie moet de luchtspleet tussen de glasplaten worden vergroot. Normaal gesproken wordt een luchtspleet van 6 mm voorzien in een dubbele beglazing, die kan worden vergroot tot 12 mm of meer afhankelijk van de vereiste voor intense geluidsisolatie. Afhankelijk van de geluidsfrequentie moet de dikte van het glas worden gekozen. Over het algemeen wordt dikker glas gebruikt om hoogfrequent geluid te voorkomen. Zo is buitenglas van 12 mm dik plus gegeven luchtspleet plus binnenglas van 6 mm dik wellicht de ideale oplossing. Maar onthoud dat voor het geluiddicht maken van een kamer u 100% luchtdichte kamers nodig heeft die het isolatieglas niet zal leveren.
|
